Fond za inovacionu delatnost produžio rok za prijavu projekata

Bez autora
Oct 08 2013

Fond za inovacionu delatnost objavio je 28. juna 2013. godine nastavak javnih poziva za programe finansiranja u okviru Projekta podrške inovacijama, a to su Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Rok za podnošenje prijava projekata produžen je do 28. oktobra 2013. godine do 17 časova. Cilj Programa ranog razvoja je podsticanje stvaranja inovativnih kompanija zasnovanih na znanju, kroz privatna start-up ili spin-off preduzeća, tako što će obezbediti finansiranje inovativnih tržišno orijentisanih tehnologija, proizvoda i usluga sa visokim potencijalom komercijalizacije. Cilj Programa sufinansiranja inovacija je podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja, kao i dalji razvoj postojećih inovativnih kompanija zasnovan ih na znanju, podsticanje uspostavljanja saradnje/partnerstava sa međunarodnim kompanijama/organizacijama i povećanje broja tehnoloških kompanija i njihova priprema za dodatne investicione mogućnosti.

Fond za inovacionu delatnost produžio rok za prijavu projekataFond za inovacionu delatnost objavio je 28. juna 2013. godine nastavak javnih poziva za programe finansiranja u okviru Projekta podrške inovacijama, a to su Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Rok za podnošenje prijava projekata produžen je do 28. oktobra 2013. godine do 17 časova.

Cilj Programa ranog razvoja je podsticanje stvaranja inovativnih kompanija zasnovanih na znanju, kroz privatna start-up ili spin-off preduzeća, tako što će obezbediti finansiranje inovativnih tržišno orijentisanih tehnologija, proizvoda i usluga sa visokim potencijalom komercijalizacije.

Cilj Programa sufinansiranja inovacija je podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja, kao i dalji razvoj postojećih inovativnih kompanija zasnovan ih na znanju, podsticanje uspostavljanja saradnje/partnerstava sa međunarodnim kompanijama/organizacijama i povećanje broja tehnoloških kompanija i njihova priprema za dodatne investicione mogućnosti.

Program ranog razvoja (Mini Grants Program) je namenjen privatnim mikro i malim preduzećima u ranim fazama razvoja, koja poseduju tehnološku inovaciju i imaju potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine, kao i jasnu tržišnu potrebu. Program ranog razvoja finansira do 85 posto ukupnih troškova projekta novoosnovanih kompanija u iznosu do 80.000 evra za aktivnosti, kao što su: dokaz koncepta, izrada prototipa, zaštita prava intelektualne svojine, priprema poslovnog plana za privlačenje kapitala u sledećoj fazi rasta. Projekat sa kojim se aplicira za Program ranog razvoja mora biti planiran za period od 12 meseci i može biti iz svih polja nauke i tehnologije, u svim industrijskim sektorima. Podnosilac Prijave mora biti privatno mikro ili malo preduzeće, osnovano u Srbiji, pre ne više od dve godine, u vreme prijave, sa većinskim srpskim vlasništvom.

Program sufinansiranja inovacija (Matching Grants Program) ima za cilj da proširi mogućnost saradnje između srpskih inovativnih mikro i malih preduzeća i strateških partnera (na primer, privatnog sektora, organizacija za istraživanje i razvoj i investicionih i fondova rizičnog kapitala), kao i investicionih i fondova rizičnog kapitala, sa ciljem povećanja ulaganja privatnog sektora u projekte tehnološkog razvoja i komercijalizacije za nove i unapređene proizvode i usluge. Program sufinansiranja inovacija namenjen je da pomogne preduzećima koja se bore da obezbede značajna finansijska sredstva za razvojni ciklus i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod. Program sufinansiranja inovacija finansira do 70 posto ukupnih troškova projekta u iznosu do 300.000 evra, za aktivnosti istraživanja, razvoja i komercijalizacije novih ili poboljšanih tehnologija, saradnje sa strateškim partnerima i investitorima i plasiranjem svojih inovativnih proizvoda i usluga na tržište. Namenjen je firmama koje već dve godine posluju. Podnosioci Prijava su privatna, mikro i mala preduzeća, osnovana u Srbiji, koja poseduju tehnološku inovaciju ili potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine, konkurentsku poziciju na globalnom/lokalnom nivou i jasnu tržišnu potražnju.

Detaljnije informacije mogu se naći na sajtu Fonda za inovacionu delatnost.

Projekat podrške inovacijama u Srbiji, u vrednosti od 8,4 miliona evra, finansira se kroz pretpristupne fondove Evropske unije i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Do sada je, kroz tri javna poziva, Fond odobrio 4,7 miliona evra za 41 projekat izabran među 350 podnetih prijava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik